Over ons

Wat kinderen onder elkaar kunnen aanrichten, blijkt vaak een pijnlijke verrassing. Voor ouders, leerkrachten en kinderen zelf. Een kind achter de computer doet immers niemand kwaad, is de gedachte. Als ze lekker aan het internetten en chatten zijn, heb je er geen kind aan. Op internet een klasgenoot uitschelden, tijdens het chatten vrienden tegen elkaar opzetten, anderen bedreigen in een sms'je of elkaars computers infecteren met een virus zijn vandaag de dag onder kinderen heel gewone praktijken. Als je gepest wordt of wilt weten hoe je veilig sociale media gebruikt, ben je hier aan het juiste adres.

Digitaal pesten

We noemen dat digitaal pesten. De roddels en ruzies die vroeger op het schoolplein speelden, zijn nu vaak verplaatst naar de computer. Op het internet is het veel makkelijker om te pesten, schelden en roddelen. Er is immers niemand die direct verhaal kan komen halen, waardoor het lijkt alsof er in de digitale wereld geen grenzen bestaan. Kinderen en pubers zijn op zoek naar die grenzen en daarom gaat het op het internet soms heel erg mis. Schelden doet wel degelijk pijn, ook online.

Doodsbedreigingen zijn gevaarlijk, ook al schrijft iemand dit 'zomaar'. Er raakt dan ook niemand gewond bij het versturen van een virus 'voor de grap' maar alle documenten op de computer lopen hierdoor wel gevaar. Helaas gebeurt dit nog elke dag, veel personen raken door digitaal pesten in een negatieve spiraal waardoor ze zich gaan afschermen van de buitenwereld en hierdoor in persoonlijke problemen komen. Dit gebeurt ook vaak al zijn ze er zelf mee begonnen. Zo ervaren ook vele scholen elke ochtend weer wat er is misgegaan door het gebruik van internet. Kinderen beseffen vaak niet wat ze aan kunnen richten en beginnen het vaak normaal te vinden om te spreken en te handelen als die persoon die ze zijn op het internet. Dit is dan ook heel logisch als ze niet geconfronteerd worden met wat ze aanrichten, zij weten namelijk vaak niet wat wel en niet kan en wat voor effect het heeft.

Ons doel

Stop Digitaal Pesten wil dat ouders, leerkrachten en kinderen zelf bewust worden van de grenzen op internet. Dezelfde grenzen als die op straat gelden. Om dat te bereiken wil Stop Digitaal Pesten ouders en leerkrachten aanmoedigen om met kinderen mee te kijken op internet. Hoewel de meeste mensen wel begrijpen dat pesten ongewenst is, bestaat er toch maar een beperkt inzicht in de gevolgen van pesten en de rol die mensen daar zelf in kunnen spelen. Het doel van deze site is om bij te dragen aan de bewustwording van de gevolgen van pesten. Stop Digitaal Pesten richt zich primair tegen het pesten van kinderen, maar ook volwassenen kunnen het slachtoffer van pestgedrag zijn.

Naam *Emailadres *Opmerkingen *